Μουσεία – Ιστορικοί Χώροι – Αξιοθέατα

προτείνει ο κ. Αλέξανδρος Κυριακίδης

20+1 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ, ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

Η Άμφισσα, νύμφη, ερωμένη του θεού Απόλλωνα, η κόρη του Μάκαρου και η εγγονή του θεού Αιόλου. Αρχαία Πόλη-Κράτος, η πρωτεύουσα των Οζολών Λοκρών, η ακρόπολη της με «κυκλώπεια»  τείχη και  συμμετοχή στον Τρωικό πόλεμο. Τα θρυλικά Σάλωνα με την δυναστεία των ντ΄Ωτρεμονκούρ , τους Καταλανούς, σημαντική πόλη κατά της Τουρκοκρατίας και το άντρο της Επανάστασης του 1821 στη Στερεά Ελλάδα με την Πρώτη Εθνοσυνέλευση και τον Άρειο Πάγο!!!

1. Το Κάστρο των Σαλώνων, το πρώτο Ελληνικό Κάστρο που ελευθερώθηκε από τους Τούρκους στις 10/4/1821.

2. Να επισκεφτείτε την Μητρόπολη της Άμφισσας και την Δημοτική Πινακοθήκη «Σπύρος Παπαλουκάς» για να θαυμάσετε τις τοιχογραφίες και ανθίβολα του, που είναι φτιαγμένα με μοναδικό τρόπο παγκοσμίως.

3. Να επισκεφτείτε το «Παλιό Καφενέ», μοναδικό στην Ελλάδα με θεατρική σκηνή, όπου ο Θόδωρος Αγγελόπουλος έκανε γυρίσματα του «Θιάσου».

4. Να θαυμάσετε τον Βυζαντινό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος του 11 αιώνα.

5. Για  περιπλάνηση στα σοκάκια της Χάρμαινας, της συνοικίας των ταμπάκηδων με ιστορία από την Τουρκοκρατία.

6. Ο ελαιώνας της Άμφισσας , ένας από μεγαλύτερους του κόσμου με περίπου 1.000.000 ελαιόδεντρα, προστατευμένος από Natura  2000 και να δοκιμάσετε την πεντανόστιμη βρώσιμη ελιά Άμφισσης.

7. Ένας θολωτός τάφος των μυκηναϊκών χρόνων, χρήσης από 14ο έως και τα τέλη του 12ου αιώνα π.Χ. , μια σημαντική και πρόσφατη (2014) αρχαιολογική ανακάλυψη στον Ελαιώνα της Άμφισσας.

8. Για επίσκεψη  στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άμφισσας, που βρίσκεται στο  ιστορικό σπίτι όπου πραγματοποιήθηκε  η Πρώτη Εθνοσυνέλευση Ανατολικής Χέρσου Ελλάδας και συνεδρίασε ο Άρειος Πάγος το 1821.

9. Να συμμετέχετε στις 10 Απριλίου στην γιορτή της πόλης και στην αναπαράσταση απελευθέρωσης του Κάστρου των Σαλώνων από τους Τούρκους.

10. Για να φωτογραφίσετε τα παλιά αρχοντικά και νεοκλασικά κτήρια της πόλης μεταξύ τους και τα δύο σπίτια οπλαρχηγών Πανουργιά και Δυοβουνιώτη , απελευθερωτές της Άμφισσας.

11. Να επισκεφτείτε το ιστορικό Μοναστήρι Προφήτη Ηλία στο Χρισσό, όπου ξεκίνησε ο Απελευθερωτικός αγώνας Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας του 1821.

12. Να μπείτε στη Λυκότρυπα, στο σκαλιστό θολωτό Μυκηναϊκό τάφο  και το Ρωμαϊκό Παλαιοχριστιανικό ψηφιδωτό Βαπτιστήριο του 3ου αιώνα μ.Χ..

13. Να ενημερωθείτε για τους Εθνικούς και Τοπικούς Ευεργέτες- Γιαγτζή, Μαρκίδη, Κορδώνη, Δελμούζο, Γηδόγιαννο και άλλους.

14. Να δροσιστείτε στις βρύσες  της εποχής της Τουρκοκρατίας.

15. Για  συμμετοχή στα δρώμενα του Καρναβαλιού «Κομιτάτο των Σαλώνων» και  στο «Στοιχείο της Χάρμαινας» το Σάββατο της Αποκριάς.

16. Να δείτε την αξία του χρήματος σε βάθος αιώνων με τη βοήθεια  της  συλλογής αρχαίων και νέων νομισμάτων -δωρεά του Δρόσου Κραβαρτόγιαννου- στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.

17. Να δανειστείτε και να διαβάσετε σπάνια βιβλία από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης  με 40.000 τόμους.

18. Μαζί με τον Ορειβατικό Σύλλογο Φωκίδας να κάνετε πεζοπορία στα καταφύγια της Γκιώνας, στο φαράγγι του Ρεκά και στο ορεινά χωριά Δροσοχώρι, Μοναστήρι, Προσήλιο.

19. Για αναρρίχηση στο πεδίο «ΠΟΡΤΕΣ» στο Σερνικάκι.

20. Αρχές Σεπτέμβρη να παίξετε σκάκι μαζί με την Ένωση Σκακιστών Άμφισσας (ΕΣΚΑ) στο  Διεθνές Τουρνουά «FIDE Master Νίκος Καραπάνος»

21. Για γαστρονομικές απολαύσεις μοναδικών προϊόντων όπως ελιά Αμφίσσης, σπληνάντερο, μπριζόλα προβατίνας, ψωμοτύρι και σπιτικές γεύσεις της περιοχής  στις παραδοσιακές και σύγχρονες ταβέρνες και τα ψητοπωλεία της πόλης.

Αντλήστε περισσότερες πληροφορίες στους παρακάτω συνδέσμους.

Αρχαιότητες περιοχής
Αρχαιολογικό Μουσείο Άμφισσας
Ωράριο λειτουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου Άμφισσας
Το Κάστρο των Σαλώνων
Παραδοσιακή Συνοικία «Χάρμαινα» – Η Συνοικία των Ταμπάκηδων
Δημοτική Πινακοθήκη «Σπύρος Παπαλουκάς»

14+1 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΝΑΥΤΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ

1. Να εξερευνήσετε το ξακουστό λιμάνι του Γαλαξιδίου, το οποίο ήταν μια από της πέντε μεγαλύτερες ελληνικές ναυτικές δυνάμεις του 18ου -19ου αιώνα. Τότε ο στόλος του Γαλαξιδίου,περίπου το 1860 αριθμούσε 300 πλοία!  Δείτε το φυσικό φιόρδ του μεγάλου λιμανιού, καθώς και το όμορφο δεύτερο λιμάνι της πόλης, επονομαζόμενο «Χηρόλακκα», με τα ιστιοπλοϊκά και κότερα των επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

2. Να περπατήσετε στη προκυμαία και να θαυμάσετε τα σπίτια των καπεταναίων με την ιδιόμορφη αρχιτεκτονική τους.

3. Επισκεφθείτε τον Ναό του Αγίου Νικολάου, που δεσπόζει στη πόλη και θαυμάστε το περίτεχνο σκαλιστό ξύλινο τέμπλο, αριστούργημα 17ου αιώνα. Μην αμελήσετε επίσης να επισκεφθείτε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, κτισμένη το 1848.

4. Να δείτε το Βυζαντινό Μοναστήρι «Μεταμόρφωσης του Σωτήρος», κτισμένο το 1250 από τον Δεσπότη της Ηπείρου, Δούκα Μιχάλη Β΄ Άγγελο Κομνηνό. Εκεί  βρέθηκε το 1864 το γνωστό χειρόγραφο «Το χρονικό του Γαλαξιδίου», που περιγράφει την ιστορία της πόλης από το 10ο έως 17ο αιώνα.

5. Να περιπλανηθείτε στα σοκάκια της πόλης και να δείτε τα υπολείμματα της οχύρωσης του Χαλείου, της Αρχαίας Πόλης – Κράτους των Οζολών Λοκρών και το μοναδικό Παρθεναγωγείο, νεοκλασικό κτίσμα του 1880  με κίονες δωρικού ρυθμού.

6. Με τίποτα μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το Ναυτικό Μουσείο του Γαλαξιδίου, ένα από τα καλύτερα στη χώρα μας και των Βαλκανίων.

7. Αναζητήστε στο Ναυτικό Μουσείο την μοναδική συλλογή γραμματοσήμων και σπανίων ναυτικών εγγράφων «Αργοναύτες», δωρεά του Κωνσταντίνου και της Ειρήνης  Ανιτσά και θαυμάστε από κοντά το μοναδικό χειρόγραφο «Το Χρονικό του Γαλαξιδίου».

8. Κάντε ένα μικρό πικνίκ στο δάσος απέναντι από το λιμάνι, δημιούργημα των κατοίκων της πόλης τα τελευταία 160 χρόνια!

9. Να μάθετε για την συμβολή των Γαλαξιδιωτών στον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1821 στη Στερεά Ελλάδα και τη Φωκίδα. Η άλωση του  κάστρου των Σαλώνων, του πρώτου Ελληνικού κάστρου που ελευθερώθηκε,  θα ήταν πιο δύσκολη  χωρίς τα κανόνια των πλοίων που μεταφέρθηκαν από το Γαλαξίδι στην Άμφισσα. Ο Γαλαξιδιώτης Γίαννης Μητρόπουλος σήκωσε πρώτος το λάβαρο της Ελεύθερης Ρούμελης πάνω στο κάστρο των Σαλώνων!

10. Αν είστε τυχεροί, να συμμετέχετε την Καθαρά Δευτέρα στο «Αλευρομουτζούρωμα», ένα αποκριάτικο έθιμο, με τις ρίζες στα βάθη των αιώνων.  Και στη μέση του Μαΐου στη γαστρονομική γιορτή «Ρουμελιώτικη Κουζίνα», με άφθονα εδέσματα τοπικά και μη, που μπορούν ελεύθερα να δοκιμάσουν όλοι οι επισκέπτες.

11. Περιπλανηθείτε στα γκαλερί της πόλης και δείτε τα γλυπτά και τους πίνακες καταξιωμένων ζωγράφων και γλυπτών με θέμα τη θάλασσα και  τα καράβια.

12. Μπείτε στη μεγάλη σπηλιά – ψυγείο των παλιών εποχών, στη πλατεία του μεγάλου ευεργέτη  Νικόλαου Μάμα και ατενίστε τον Κρισσαίο Κόλπο μαζί με το άγαλμα της γυναίκας του ναύτη.

13. Νοικιάστε βάρκα και απολαύστε την βόλτα -και γιατί όχι μια βουτιά-  στα πέντε  νησιά κοντά στην πόλη. Ο Άγιος Γεώργιος και η Αψηφιά είναι τα  δυο μεγαλύτερα.

14. Κολυμπήστε στις μικρές και γραφικές παραλίες απέναντι από το λιμάνι και έξω από τον οικισμό.

15. Για τις γαστρονομικές απολαύσεις, κρεατικά – θαλασσινά – γλυκά και οπωσδήποτε την γαλαξιδιώτικη ριζοριβανή.

Αντλήστε περισσότερες πληροφορίες στους παρακάτω συνδέσμους.

Αρχαιότητες περιοχής
Αρχαιολογική Συλλογή Γαλαξειδίου
Ωράριο λειτουργίας Αρχαιολογικής Συλλογής Γαλαξειδίου
Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου
Ωράριο Λειτουργίας Ναυτικού και Ιστορικού Μουσείου Γαλαξειδίου
Δημαρχείο Γαλαξειδίου
Καποδιστριακό Σχολείο
Παρθεναγωγείο Γαλαξειδίου

Δελφοί
Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών – Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών – Αρχαιότητες περιοχής
Ωράριο λειτουργίας Αρχαιολογικού Χώρου και Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών / Ηλεκτρονικός Οδηγός
ελληνική και αγγλική έκδοση
Στα χνάρια της Ιστορίας… Περπατώντας στα μονοπάτια των Δελφών
ελληνικό και αγγλικό κείμενο
Ανάθημα του Δαόχου
Αρχαίο Γυμνάσιο Δελφών
Αρχαίο Θέατρο Δελφών
Αρχαίο Στάδιο Δελφών
Θησαυρός των Αθηναίων
Θησαυρός των Σιφνίων
Θόλος της Αθηνάς Προναίας
Ιερά Οδός
Κασταλία Κρήνη
Κωρύκειο Άντρο
Λέσχη Κνιδίων
Ναός του Απόλλωνα
Πολυγωνικός Τοίχος των Δελφών
Στοά των Αθηναίων
Μουσείο Δελφικών Εορτών

ΑΡΧΑΙΑ ΚΙΡΡΑ: Ο ΠΡΩΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ

Η Αρχαία Κίρρα ως επίνειο του μαντείου των  Δελφών εκμεταλλευόταν τους προσκυνητές που επέλεγαν τον εύκολο θαλάσσιο δρόμο για να πάρουν τον χρησμό της Πυθίας. Οι προσκυνητές ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν δασμούς στην πόλη , να προσφέρουν θυσίες στους Ναούς Απόλλωνα, Άρτεμης και Λητούς, να κοιμηθούν μια νύχτα και ύστερα να συνεχίσουν το ταξίδι τους στο αρχαίο μονοπάτι Κίρρας – Δελφών, δίπλα στην κοίτη του Πλείστου Ποταμού.

Από το 595 έως 585 προ Χριστού διεξήχθη ο πρώτος Ιερός Πόλεμος, λόγω οικονομικής «παρενόχλησης» των προσκυνητών,  μεταξύ της Κίρρας και 3 κυριότερων  δυνάμεων  της τότε Δελφικής Αμφικτιονίας: των Θεσσαλών , που ήταν μια από επικρατέστερες δυνάμεις στο ελλαδικό χώρο, των Αθηναίων και των Συκιωνίων. Οι αρχαίες πηγές αναφέρουν ότι οι βαθύτεροι λόγοι του πολέμου ήταν η επιθυμία των Θεσσαλών να επικρατήσουν οριστικά όλων των πόλεων των Φωκέων και των Συκιωνίων, να απαλλαχτούν  οριστικά από τους Κιρραίους πειρατές που δρούσαν στον Κορινθιακό κόλπο και ενοχλούσαν τις θαλάσσιες εμπορικές συναλλαγές των Συκιωνίων. Τον χερσαίο αποκλεισμό της Κίρρας ανέλαβαν οι Θεσσαλοί με αρχηγό τον Ευρύλοχο και οι Αθηναίοι με αρχηγό τον Αλκμαίονα και κατά τον Παυσανία  ο ίδιος ο Σόλων ήταν παρών στον συμμαχικό στρατό. Τον θαλάσσιο αποκλεισμό ανέλαβαν οι Συκιώνιοι με αρχηγό τον Τύραννο Κλεισθένη. Λόγω δυνατών οχυρώσεων της  Κίρρας η πολιορκία κράτησε 10 χρόνια ( 2 χρόνια σε άλλες πηγές) και έληξε με τη χρήση βιολογικού όπλου.

Οι σύμμαχοι είτε βρήκαν έναν κρυμμένο υδραγωγό είτε χρησιμοποιήσανε τον Πλειστό ποταμό που ύδρευε τη Κίρρα. Μετά από την συμβουλή ενός Ασκληπιάδη ιατρού Νεβρό, πρόγονο του Ιπποκράτη της Κω, έκαναν φράγμα στα νερά του ποταμού και ρίξανε στα νερά μεγάλη ποσότητα του φυτού ελλεβόρου, που υπήρχε άφθονο στην περιοχή της Αντίκυρας. Μετά από τις μερικές μέρες όταν οι κάτοικοι της Κίρρας διψούσαν, οι σύμμαχοι άνοιξαν το φράγμα και το δηλητηριασμένο νερό πήγε στη πόλη. Το αποτέλεσμα ήταν ακατάσχετη διάρροια στους υπερασπιστές των τειχών της Κίρρας και η παράδοση της πόλης. Ο οργανωτής του σχεδίου ήταν ο Κλεισθένης, ή κατά τον Παυσανία ο ίδιος ο Σόλων. Η χρήση δηλητηρίου στο πόσιμο νερό καταδικάστηκε έντονα την εποχή εκείνη και δεν επαναλήφθηκε ποτέ κατά τα χρόνια της αρχαιότητας. Η επιστημονική συμβουλή του ιατρού και προγόνου του Ιπποκράτη για να «δηλητηριαστούν» οι κάτοικοι της Κίρρας με ελλέβορο  έκανε τον Ιπποκράτη να σκεφτεί το γνωστό σε όλους Όρκο του  με την κύρια αρχή: «Ωφελλέειν, μην βλαπτείν» .

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι με τον ελλέβορο ο μάντης και θεραπευτής Μελάμπους θεράπευσε την τρέλα των θυγατέρων του βασιλιά του Άργους Προέτου και συμπτώματα παρόμοια με την δηλητηρίαση με τον ελλέβορο εμφάνισε ο Μέγας Αλέξανδρος πριν από το θάνατό του.

Αρχαιότητες περιοχής

Χρισσό

Αρχαιότητες περιοχής
Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Χρισσού
Ωράριο λειτουργίας Εθνολογικού και Λαογραφικού Μουσείου Χρισσού